<МЕТА> - Украина | КиноМета | Фильмы | Старикам тут не место | Рецензии
#

# #
Старим тут не місце

Нарештi ми дочекались оскароносного фiльму братiв Коенiв «Старим тут не мiсце». Все-таки дуже хотiлось на власнi очi побачити це кiно, яке називають «верхом майстерностi Джоеля та Iтана Коенiв», «довгоочiкуваним успiхом пiсля низки невдалих кiноробiт». Адже чотири «Оскари» у найважливiших номiнацiях: кращий фiльм, кращий режисер, кращий адаптований сценарiй, кращий актор другого плану, – сигналiзують, що треба запастись поп-корном i йти в кiно.

Це якщо ви зможете їсти попкорн, бо вiд того напруження та кiлькостi кровi я, наприклад, завмерла i, вціпившись в крiсло, «прожила» фiльм вiд початку i до кiнця. При всiй моїй нелюбовi до американських трилерiв з подивом для себе скажу, що вiн менi сподобався. Особливiсть цього фiльму у дивовижнiй простотi розповiдi про, здавалося б, вiчну тему боротьби добра зi злом; в ньому є весь набор справжнього трилера: чорний гумор, екшн i багато кровi.

«Старим тут не мiсце» знятий за однойменним романом вiдомого письменника Кормака МакКартi. На перший погляд, сюжет достатньо банальний – у пустелi, на кордонi Мексики i США у штаті Техас, простий мисливець, ветеран В’єтнаму, Луївелiн Мосс (Джош Бролiн) знаходить мiсце недавньої перестрiлки: багато трупів, машину, забиту наркотиками, i два з половиною мiльйони доларiв. Пiсля недовгих роздумiв вiн забирає грошi, що виявляється величезною помилкою, яку протягом фiльму герой намагається виправити. За Моссом починається полювання, а головним i найнебезбечнiшим мисливцем стає психопат-вбивця з iм’ям не менш дивним за його зачiску – Антон Чигур (Хав’єр Бардем), зброєю якого є не звичайний пiстолет, а балон із газом. А по слiдах обох йде шериф Белл (Томi Лi Джонс) – мудрий, десь iронiчний полiцейський на порозi пенсiї. Саме шериф i є тим старим, якому тут вже не мiсце, але вiн – душа фiльму. Белл – це збiрний образ тих людей, якi живуть нiби поза часом, щиро вдаючи нерозумiння причин того, що цей свiт тоне у кровi, наркотиках i брудних грошах. Шериф розумiє, що його час вже пройшов, i у заключному монолозi вiн нiби ховається за розмовами про батька, який теж був шерифом, та той свiт, який кличе його. I якщо шериф Белл втiлює добро, а Чигур – абсолютне вселенське зло, то Мосс – це щось середнє мiж добром i злом. Луївелiн –хорошой хлопець загалом, та й грошi вiн бере не через свою жадiбність, а скорiше тому, що кохає свою дружину Карлу Джин (Келлi Макдональд) i хоче для неї кращого життя. Всi три головнi персонажi тісно пов’язанi мiж собою (навiть ciдають на один диван i п’ють з одної склянки), вони є нiби одним цiлим, яке колись роздiлили, адже їхні якостi можуть бути присутнiми в однiй людинi, породжуючи внутрiшню боротьбу з собою. А незакiнченiсть iсторiї дає величезне поле для роздумiв (таке ж велике, як пустеля на кордонi Техасу i Мексики) i фантазiй, що ж буде далi. Я би сказала, що ця iсторiя – без початку i кiнця, iсторiя, у якiй кожний герой робить свiй вибiр сам, а не сподівається на випадок.

Браво Кормаку МакКартi та братам Коенам, якi створили глибокий за змiстом триллер – дуже простий за своєю картинкою, але при цьому захопливо цiкавий. Тут нема героїв, переможцiв чи переможених, тут немає пафосних кадрiв в кiнцi – це просто iсторiя про спокусу, честь i людськi принципи.

27.03.2008 17:44 Юлія Сліпченко
#